×
 

Hoppa till innehållet
Porträttbild på elev.

Vilda om Samhällsprogrammet

Vilda går på KLARA Karlstad, hon beskriver en skola med en härlig gemenskap och stöttning från lärarna, där det också finns utrymme för att följa sina intressen och engagera sig i olika projekt. Läs vidare för att ta del av hennes berättelse.

Liten och trygg skola
-Jag valde KLARA i Karlstad för att det är en lite mindre skola och mindre grupper i klasserna, man kan därför få bättre stöd av sina lärare. Dessutom är det jättebra gemenskap och stämning här. Det handlar inte bara om hur man presterar och studieresultat utan också om hur man mår. Om man går på KLARA får man även chans att resa utomlands, och det är en jättebra erfarenhet och möjlighet att få lära sig om andra länder och kulturer! 

Aktiviteter utanför skolan
-Jag vill plugga till kriminolog och då är det bra att ha psykologi. Dessutom ska jag läsa kriminologi i årskurs två som individuellt val och extrakurs. I samhällskunskapen har vi jobbat med extra aktiviteter utanför skolan, som till exempel stöd för flyktingar från Ukraina. Det känns bra att skolan engagerar sig i sådana välgörenhetsprojekt och att det är en del av Samhällsvetenskapsprogrammet här hos oss.

Internationella projekt
-Vi har till exempel haft ett projekt när vi plockade skräp och temat för skolresan var kopplad till hållbarhet med studiebesök på en återvinningsstation.

Vi har rest till Spanien för att ta reda på hur skolan i Spanien jobbar med hållbarhet och jämföra med vår egen skola, det var jätteintressant att se skillnader och likheter mellan två olika länder. Jag tyckte att det gav mycket för gemenskapen också, vi lärde känna varandra ännu bättre när vi var ute och reste. 

Tips inför gymnasiet
-Läs noga om alla program och välj något som du är intresserad av och tycker är kul så att du trivs med att gå till skolan. Om man vill plugga vidare är det viktigt att välja ett högskoleförberedande program, men man kan plugga upp kurser också. Man måste känna att det är kul att gå till skolan!