×
 

Hoppa till innehållet
Elever sitter i skolan och pluggar tillsammans.

Lilly om Naturprogrammet

Hur är det att plugga natur på gymnasiet? Vi intervjuade Lilly som läser Naturprogrammet på Klara Teoretiska Gymnasium och fick bland annat ta del av hennes framtidsdrömmar, vad som är viktigt för henne i skolan och hennes bästa tips till dig som ska välja gymnasium!

Kirurgdrömmar
Mitt mål har alltid varit att bli kirurg, det har därför varit självklart för mig att läsa Naturprogrammet. Det är många som har sagt att det är en tuff linje och det är det, men det som känns bra är att lärarna finns för en och stöttar en. De är väldigt peppande och vill verkligen att man ska lyckas. Man kan alltid gå och prata med dem, om man känner sig stressad eller inte hinner med en uppgift.

Älskar att labba
Jag älskar biologi och kemi och jag älskar att labba. Det är kul att få pröva och få testa själv och inte bara läsa om det. Under våra labbar tillsätter vi olika ämnen och det är kul att se hur de olika ämnena blandas. I efterhand kan man jämföra vad man gjorde och vad som gick bra och vad som gick fel, det är spännande att se hur mycket som spelar roll för att det ska bli så exakt som möjligt. En liten avvikelse kan göra att laborationen får helt fel resultat. 

Lärarna hjälper en att förbereda sig inför prov och jag känner mig väl förberedd inför vidare universitetsstudier. Det känns som att vi får de grundläggande kunskaperna och får rätt förutsättningar för att komma förberedda till universitetet. 

Drivet hos lärarna på skolan
Jag gillar alla mina lärare, alla har olika egenskaper som utmärker dem. Min mattelärare till exempel, han är även min mentor och finns alltid där och stöttar en. Man märker hur han drivs av sitt jobb. Han har en passion för sitt jobb som verkligen syns under mattelektionerna. Det drivet som han har för sitt jobb, det är det drivet alla vill uppnå, tänker jag, oavsett vad man jobbar med så strävar man efter det. Att liksom bli exalterad över det man gör! 

Det är viktigt för mig att…
För mig är det viktigt att jag får omringa mig av personer som jag bryr mig om och som bryr sig om mig. Det är svårt att trivas och arbeta i miljöer om man inte trivs med personerna i sin omgivning. Det blir svårare att koncentrera sig. Men här på vår skola umgås man med likasinnade människor och det blir ett gemensamt stöd. Man skapar ett band till varandra! För att det ska gå bra i skolan är det viktigt att ha personer som man kan slappna av med, det tar bort lite av stressen när det är mycket att göra. 

Nya vänner på gymnasiet
Jag tycker att det är viktigt för personer som inte börjat på gymnasiet ännu att veta, att oavsett om man kommer från en skola eller en bakgrund där man inte har vänner eller så många vänner, att när man kommer  till gymnasiet, då kan man skaffa nya vänner. På gymnasiet släpper man högstadiet och får en nystart och kan fokusera på sig själv. Man hittar sig själv på ett nytt sätt och man får nya vänner!

Efter gymnasiet då?
Jag vill vidareutbilda mig till hjärt- och lungkirurg, jag har alltid velat hjälpa människor. Det kommer alltid att behövas läkare och kirurger. Det är ett stort ansvar man bär på, att rädda folks liv, det känns mäktigt. Jag har vetat att jag vill bli läkare ända sen jag var 5 år. För något år sedan bestämde jag mig för att bli hjärt- och lungkirurg. Hjärtat har jag alltid varit intresserad av men även lungorna. De hänger ihop, cirkulationssystemet. Det ena fungerar inte utan det det andra.

Tips inför gymnasievalet
På Naturprogrammet är det viktigt att ha tålamod och egen drivkraft. Att man verkligen vill läsa programmet för att man tycker det verkar intressant. Det är lätt att påverkas av andras inflytande när man ska välja gymnasium, exempelvis att man väljer utifrån vad ens vänner eller familj tycker. Jag tycker det märks att en del byter eller slutar efter första året för att det är för svårt eller att man inte tycker det är tillräckligt roligt. Man ska tycka att det är kul, man måste inte nödvändigtvis ha lätt för det. 

Elevintervjuer

Sed tempor fermentum sodales. Maecenas ullamcorper eleifend diam. Pellentesque tempor massa et augue tincidunt ornare. Integer quis mauris magna.