×
 

Hoppa till innehållet
Porträttbild på före detta elev.

Matilda 20 år, tidigare anställd på EZlegal

Matilda tog studenten från KLARA Postgatan våren 2022 och studerar idag till jurist på Göteborgs universitet. Hon har länge varit inne på att studera till jurist och efter tiden som juristassistent på byrån EZlegal var valet ännu mer självklart.

Matildas väg till KLARA Postgatan
Intresset för juridiken växte fram redan under högstadiet. Matilda hamnade på KLARA Postgatans öppna hus av en slump och möttes av en ambassadör som berättade att hon skulle arbeta som juristassistent efter gymnasiet. Det var en av anledningarna till att hon valde KLARA som förstahandsval.
– Jag har alltid tyckt juridikämnena varit väldigt roliga, särskilt sista året när vi hade kursen om rätten och samhället.

Hon beskriver sin tid på KLARA Postgatan som en utvecklande tid med god gemenskap mellan elever och lärare.
– Ekonomiprogrammet med inriktning juridik passade verkligen mig och jag var jättenöjd med både skolan och lärarna.

Från första intervju till anställningen på EZlegal
Att tillsätta tjänsten som Legal Assistant på EZlegal går till på samma sätt som en riktig rekryteringsprocess.
– Det var två anställda från byrån som kom till skolan och berättade om tjänsten, då sökte jag in som ett vanligt jobb med CV, personligt brev och betyg. Först var det telefonintervju och sedan en fysisk intervju, sedan fick jag jobbet.

Hon tror att EZlegal erbjöd henne tjänsten eftersom hennes egenskaper passade bra in i rollen. Matilda är en serviceinriktad, analytisk och noggrann person.
– Jag fick erbjudande om att jobba där i sommar igen, så det verkar vara nöjda!

Vad gör en Legal Assistant egentligen?

De främsta arbetsuppgifterna är administration i form av att hantera inkommande samtal och mail. Det är ett socialt arbete där man pratar mycket med klienter, domstolar och nya kunder. Under Matildas år på byrån skötte hon även en del av ekonomin.
– Jag hade hand om klientfakturering och leverantörsfakturor. En stor del av jobbet var också att agera support till juristerna, till exempel hjälpa till med mötesbokning och sätta upp nya dokument. Man är lite som spindeln i nätet!

Matilda tycker alla som får chansen att söka till EZlegal ska göra det. Hon menar att man växer mycket som person genom att få ett viktigt jobbuppdrag.
– Om du vet att du vill plugga vidare är det en så bra erfarenhet, att man får testa jobba i branschen och få en större inblick i vad man vill göra sen. Jag blev också mer ansvarsfull under min tid på EZlegal och växte in i rollen.

Logotyp för byrån EZlegal som KLARA samarbetar med.

Lärdomar från gymnasietiden

KLARA Postgatan är en gymnasieskola mitt i Göteborgs centrum med engagerade elever och lärare. Matilda beskriver sin skola som lagom stor där alla kände alla.
– Det var en god gemenskap mellan elever och lärare men också klasserna emellan.

KLARA Postgatan gav henne de förberedelserna hon behövde för att komma in på juristprogrammet.
– Vi läste mycket juridik på gymnasiet, totalt tre olika kurser. Det har verkligen gynnat mig i plugget idag, både kursen affärsjuridik och rätten och samhället. Vi övade på att skriva både uppsatser och caseuppgifter redan under gymnasiet vilket gav mig ett försprång på juristprogrammet!

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Matilda har varit säker på att hon vill bli någon form av jurist ända sedan början på gymnasiet. Men hon har inte riktigt bestämt sig för vad för typ av jurist.
– Jag vill läsa många olika rättsområden innan jag bestämmer mig.

EZlegal arbetar främst med humanjuridik på individnivå, men just nu i min utbildning läser jag kursen Obligationsrätt vilket handlar om förmögenhetsrätt som främst behandlar frågor företag emellan vilket jag också tycker är intressant.

Idag studerar Matilda på juristprogrammet vid Göteborgs Universitet. Hon började på universitetet direkt efter hon avslutat sin tjänst på EZlegal. 
– Min roll på EZlegal inspirerade mig verkligen till att söka vidare. Jag märkte snabbt att jag redan kände till många begrepp, hade inblick i hur domstolsväsendet fungerade och ett praktiskt tänk. Allt det har jag fått med mig från min tid som juristassistent. 

Elevintervjuer

Nyfiken på att läsa mer om andra före detta elever på KLARA Postgatan?