Hoppa till innehållet
Porträttbild på före detta elev.

Elliot, 19 år, arbetar heltid på advokatbyrån Zeijersborger & Co

Under våren 2023 tog Elliot studenten från Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan. Sedan många år tillbaka har KLARA Postgatan haft ett samarbete med advokatbyrån Zeijersborger & Co. Varje år blir en elev från ekonomiklassen i årskurs tre erbjuden rollen som juristassistent, en tidsbegränsad tjänst hos dem på byrån. Elliot rekryterats till tjänsten i våras.

Gymnasietiden på KLARA Postgatan
Elliot beskriver sin gymnasietid på KLARA Postgatan som fantastisk. Han lyfter den fina gemenskapen och kulturen som fanns på skolan gentemot varandra.
–Min tid på KLARA var fantastisk, det jag gillade mest var att alla kunde vara sig själva. Folk dömde inte varann utan ville varandras bästa, inklusive lärarna. Man blev stöttad att göra så bra som möjligt ifrån sig.

Under sina gymnasieår läste Elliot ekonomiprogrammet med inriktning juridik. Han beskriver hur viktiga lärarna var för honom.
–Jag vill ge en stor eloge till mina lärare, min mentor Thomas är nog den klokaste mannen jag någonsin träffat. Det märktes att alla lärarna ville elevernas bästa.

Hur ser tjänsten som juristassistent ut?
När man läser sista året på gymnasiet, i januari månad, börjar rekryteringen för tjänsten juristassistent. Elliot lade ner mycket tid på sitt CV och personliga brev och försökte vara så autentisk som möjligt.
–Jag försökte vara mig själv på intervjuerna och var säker på min sak, jag tyckte jag passade bra in på det de sökte.

Redan i ettan på gymnasiet introducerade mentorn Thomas eleverna för tjänsten som juristassistent på Zeijersborger & Co. Det gjorde att de var bekanta med advokatbyrån när det väl var dags att söka.
–Innan jag började på KLARA visste jag inte något om Zeijersborger & Co tidigare utan det var i skolan under ettan som jag fick reda på vad det var. Det gjorde att Zeijersborger & Co redan var familjärt när man väl skulle söka.

Rollen som juristassistent beskriver Elliot som en bred roll med högt tempo. Arbetsuppgifter som förekommer i rollen omfattar administrativt arbete, kundkontakt, försäljning och en del ekonomi.
–Det är ett snabbt klimat där man behöver vara effektiv och proaktiv. Juristassistenter ansvarar för att allt ska hamna på rätt ställe. Det är också mycket kundkontakt, då gäller de som juristassistent att man bemöter dem på bästa sätt och att vi kan presentera en lösning åt klienten. Vi skickar också alla fakturor till klienter och försäkringsbolagen.

Vikten av att komma in i rollen

Att komma in som 19-åring till en advokatbyrå är inte helt lätt, det är mycket olika områden och rutiner att sätta sig in i och lära sig. Till en början sitter man med en kollega under kundsamtal för att förstå vad för typ av frågor som kan komma.
–Det är mycket att göra redan från start. Efter tredje veckan fick jag testa på något samtal här och där, man lär sig ju bäst av att göra det praktiskt. Sedan kommer man in i det.

Från juristassistent till administrationskoordinator

Zeijersborger & Co uppmärksammade Elliots goda insats som juristassistent med en befordran till administrationskoordinator efter sex månader.
–Det är jättekul, jag kommer jobba tills slutet av augusti på byrån och i höst är planen att börja studera till ekonom vid Lunds- eller Stockholms universitet.

Elliot är tacksam för möjligheten och den erfarenhet han bär med sig.
–Jag har fått så mycket kunskaper och färdigheter på Zeijersborger & Co som jag inte alls hade fått om jag inte fått möjligheten att arbeta här, jag tror att det kommer vara en stor fördel för mig i framtida studier och arbeten.

Framtidsdrömmar
Om 10 år drömmer Elliot om att driva ett eget bolag. Han vet inte ännu i vilken bransch men drömmer om resan att bygga upp ett företag från grunden.
–Jag ska plugga ekonomi, det har jag varit säker på sedan i början på gymnasiet. Efter det är min dröm att starta något eget, kanske med mina bästa kompisar, och att få vara med under hela processen från start och bygga ett företag. Jag vet inte riktigt vilken bransch, men jag är väldigt intresserad av teknik- och restaurangbranschen.

Elevintervjuer

Nyfiken på att läsa mer om andra före detta elever på KLARA Postgatan?