Försäljnings- och serviceprogrammet på Klara Gymnasium i Linköping

Är du en social och nyfiken person som tycker om att träffa andra människor? Då kan Försäljnings- och serviceprogrammet på Klara Teoretiska Gymnasium Linköping vara rätt val för dig. Här får du lära dig om försäljning, handel och kommunikation.

Elever bygger modellhus

Om Försäljnings- och serviceprogrammet

Försäljnings- och serviceprogrammet på Klara Teoretiska Gymnasium Linköping hette tidigare Handels- och Administrationsprogrammet och är en yrkesutbildning som förbereder dig för att gå ut i arbete eller starta företag direkt efter gymnasiet.

Möjligheter inom försäljning, inköp och administration
Efter din examen kan du jobba som till exempel säljare, inköpare, butiksledare eller som administratör inom ekonomi, personal och IT eller studera vidare på högskola och universitet. I dessa yrken är det viktigt att vara serviceminded och bra på att kommunicera, under dina tre år hos oss kommer du få utveckla dessa förmågor hos dig själv. Du kommer också få kunskaper om hur man utför arbetsuppgifter inom försäljning, inköp och varuflöden, ekonomiuppföljning och företagande.

15 veckors praktik (APL)
På Försäljnings- och serviceprogrammet kommer du under en del av utbildningen att få praktisk erfarenhet genom att jobba på en riktig arbetsplats. Du kommer få användning för allt du har lärt dig i skolan och att du samtidigt får träffa nya människor och lära dig mer om arbetslivet. Det är ett bra sätt att förbereda sig inför framtiden och få värdefulla kontakter när du sedan söker jobb.

Elever i ett klassrum

Våra inriktningar

  • Försäljning och service

    Vill du utveckla din sociala kompetens och kreativitet inom personlig försäljning?

    • Program
      • Försäljnings- och serviceprogrammet
    • Inriktning
      • Försäljning och service
    Elever på praktik i en klädbutik

Vanliga frågor om Försäljnings- och serviceprogrammet

  • Försäljnings- och serviceprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 211 och en antagningsgräns på 170 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

  • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i Svenska eller Svenska som andraspråk, Engelska och Matematik. Om du vill läsa ett yrkesprogram (t.ex. Försäljnings- och Serviceprogrammet) måste du ha godkänt i ytterligare 5 ämnen, alltså totalt 8 ämnen.

  • Gymnasiekoll.se räknar du enkelt ut ditt meritvärde.

  • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoäng är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

  • "Det bästa med Försäljnings- och serviceprogrammet är att det vi läser i skolan sedan blir verklighet."

    Wilma, elev på Försäljnings- och serviceprogrammet

    Personporträtt

Var detta inte något för dig?

Då kanske du är mer intresserad av något av våra andra program!

Skog med höga träd