Hoppa till innehållet

Vanliga frågor om KLARA Linköping

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om KLARA Linköping.

Att gå på skolan

• Ja! Skolan har en egen elevkår.

• Vi har skolsköterska, kurator och specialpedagog på plats. Särskilt stöd finns givetvis för elever med åtgärdsprogram.

• Vi har så kallad resurstid i skolans caféer, där elever kan få handledning och hjälp med studier på morgnarna och eftermiddagarna.

• Vi erbjuder Franska, Spanska och Tyska som moderna språk. Det finns också möjlighet att läsa modersmål istället för moderna språk förutsatt att språket erbjuds inom kommunen.

• Vi har idrott på flera olika platser i centrala Linköping, beroende på vilka aktiviteter som ska genomföras. Vi brukar till exempel vara på Sportcenter, Stångebro, Simhallen, Actic samt ute i Vidingsjö.

• Vi har schemalagda och lärarledda lektioner varje dag. Lektionerna börjar vanligtvis 08:30 och slutar som senast 16:00. Vissa dagar börjar du tidigt och slutar tidigt medan du andra dagar börjar och slutar lite senare.

• Det brukar vara kommunen som avgör om får busskort eller inte. Regeln brukar vara att du ska bo minst 6 km från skolan för att ha rätt till busskort.

• Skolan har en egen matsal där lunch serveras varje dag.

• Varje elev får låna en Chromebook under sina tre år hos oss.

Om skolan

• Skolan startade som InfoKomp 2005 och har sedan dess bytt namn ett antal gånger. 2010 blev skolan Klara Gymnasium och sedan 2018 har vi hetat Klara Teoretiska Gymnasium.

• Klara Linköping är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

Vad är en friskola? En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

• Hos oss blir du inte en i mängden, vi på Klara satsar helhjärtat på att skapa en kultur med härlig gemenskap där du ska nå goda resultat. För att du ska lyckas erbjuder vi god struktur – med tydliga mål och fokus på att du ska nå dit du vill. Som elev har du även inflytande i allt från kursplanering till val av examinationsform. Vi har positiva förväntningar på våra elevers förmåga att lära och utvecklas. Vi återkopplar därför inte bara på hur det går för dig, utan guidar dig i vad som krävs för att nå längre.

• Det går drygt 500 elever på skolan.

• Vi ligger på Hamngatan 2, precis vid Linköpings resecentrum.

Besök skolan

• Du hittar blanketten i skolans reception, samt på Schoolsoft. Den lämnas in till skolans administratör i receptionen.

• Om du saknar inloggningsuppgifter till Schoolsoft kan du kontakta skolans administratör: Carina Lundmark

• Sjukanmälan görs via Schoolsoft för årskurs 1 och 2. För elever i årskurs 3 lämnas sjukanmälan via telefon på nummer 0703 82 89 70 innan klockan 08.00 på morgonen.

• Det brukar vara rektor och/eller studievägledaren som har hand om byte av skola. Kontaktuppgifter till Klara gymnasium Linköping är:

Rektor: Heléne Schön  0762 77 76 21

Biträdande rektor: Emelie Svensson  0761 01 35 11

SYV: Ann Bergdahl  013 21 20 42

Inriktningar och program

• Ekonomiprogrammet har inriktningarna Ekonomi och Juridik. Naturvetenskapsprogrammet har inriktningarna Naturvetenskap och Naturvetenskap och Samhälle. Försäljnings- och serviceprogrammet har inriktningen Försäljning och Service. Samhällsvetenskapsprogrammet har inriktningarna Beteendevetenskap, Samhällsvetenskap och Medier, Information och Kommunikation.

• På Klara gymnasium i Linköping finns dessa program: – Ekonomiprogrammet – Försäljnings- och serviceprogrammet – Naturvetenskapsprogrammet – Samhällsvetenskapsprogrammet. Du kan läsa mer om alla programmen här.

Fick du inte svar på din fråga?

Välkommen att kontakta skolans personal.