Naturvetenskaps­programmet på Klara Gymnasium Vallgatan i Göteborg

Är du nyfiken och vill vara med och hitta nya lösningar för en bättre framtid? Ser du en framtid som läkare, veterinär, biolog eller kanske forskare? Då är Naturvetenskapsprogrammet på Klara Teoretiska Gymnasium Göteborg Vallgatan något för dig. Vår gymnasieskola ligger i centrala Göteborg.

Elever i vita rockar och skyddsglasögon laborerar

Om Naturvetenskaps­programmet

Naturvetenskapsprogrammet på Klara Teoretiska Gymnasium Göteborg Vallgatan är ett brett universitetsförberedande program med fokus på naturvetenskap och matematik. Här får du utveckla din nyfikenhet, problemlösningsförmåga och ditt analytiska tänkande. Genom det senaste inom vetenskap får du vara med och hitta lösningar för en bättre framtid.

Naturvetenskapens teori och forskning
Du kommer att få lära dig om naturvetenskapens idéer och teorier och även ta del av aktuell forskning inom området. Du får också kunskap om naturvetenskapens roll i samhället och dess påverkan på hållbar utveckling, vilket du dessutom kommer att få föra etiska diskussioner om under en del lektioner.

Experiment, laborationer och fältstudier
För att kunna bedöma hur väl ett påstående har en vetenskaplig grund, kommer du att få öva på att tänka kritiskt och värdera olika typer av källor. Praktisk erfarenhet är viktig för att förstå naturvetenskap, och därför kommer experiment, laborationer och fältstudier att vara centrala inslag i utbildningen.

Valbara kurser
En valbar kurs som är populär bland våra naturelever är Kriminalteknik. I kursen Kriminalteknik får du lära dig att säkra spår från iscensatta brottsplatser för att tillsammans med dina klasskamrater lösa brott. Du får prova flera tekniker för att analysera exempelvis handstil, fingeravtryck, blod, hår och DNA.

Unikt för oss på KLARA Vallgatan är att du har möjlighet att välja CrossFit som en valbar kurs, oavsett vilket program du läser. CrossFit är mer än bara träning – det är en livsstil som strävar efter att göra dig till ditt bästa jag, efter dina förutsättningar. Genom att kombinera styrka och kondition i högintensiva träningspass, utmanar CrossFit dig att överträffa dina egna gränser och nå nya höjder.

Elever i vita rockar och skyddsglasögon laborerar

Våra inriktningar

Klara Teoretiska Gymnasium Göteborg Vallgatans Naturvetenskapliga program kan du välja inriktningarna Naturvetenskap eller Naturvetenskap och Samhälle.

 • Naturvetenskap

  Är du nyfiken och vill vara med och hitta nya lösningar för en bättre framtid?

  • Program
   • Naturvetenskapsprogrammet
  • Inriktning
   • Naturvetenskap
  Elever i vita rockar och skyddsglasögon laborerar
 • Naturvetenskap och samhälle

  Är du nyfiken på samspelet mellan miljö, samhälle och vetenskap?

  • Program
   • Naturvetenskapsprogrammet
  • Inriktning
   • Naturvetenskap & Samhälle
  Elever i vita rockar använder ett mikroskåp

Vanliga frågor om Naturvetenskapsprogrammet

 • På Klara Göteborg Vallgatan kan du välja mellan följande individuella val:

  Engelska 7
  Matematik 5
  Matematik 3b
  Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering
  Retorik
  Kör
  Idrott och hälsa specialisering / Crossfit
  Naturkunskap 2
  Religion 2 /filosof

 • Gymnasiekoll.se räknar du enkelt ut ditt meritvärde.

 • Förutom behörighetskraven finns inga lägsta krav på poäng för programmen, utan det beror på vilka andra som söker det året. På en utbildning med t.ex. 30 platser kommer de 30 med högst poäng in. Medelpoäng är medelvärdet av meritpoängen de 30 har. Antagningsgräns är den lägsta poäng någon kom in på det året.

 • För att vara behörig till gymnasiet måste du ha godkänt i Svenska eller Svenska som andraspråk, Engelska och Matte. Om du vill läsa ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i ytterligare 9 ämnen, alltså totalt 12 ämnen. För Naturvetenskapsprogrammet ska 3 av de 9 övriga godkända ämnena vara biologi, fysik och kemi.

 • Naturvetenskapsprogrammet hade år 2022 en medelpoäng på 268.21 och en antagningsgräns på 243 poäng. Kom ihåg att meritvärdet kan ändras från år till år beroende på hur många som söker programmet och vad för betyg de har!

 • "Det bästa med Naturprogrammet är att det ger stora möjligheter efter gymnasiet, det är ett brett program och man får lära sig mycket olika saker."

  Majken, elev på Naturvetenskapsprogrammet

  Personporträtt
Grafiskt element

Var detta inte något för dig?

Då kanske du är mer intresserad av något av våra andra program!

Skog med höga träd