Hoppa till innehållet

Vanliga frågor om KLARA Sundsvall

Här har vi samlat vanliga frågor om KLARA Sundsvall.

Att gå på skolan

• Ja, vi har två eftermiddagar i veckan där vi handleder extra stöd. Ett pass är ämnat helt åt matematik och ett för övriga ämnen.

• Skolan satsar mycket på gemensamma aktiviteter för att skapa en trygg och bra stämning på skolan. Årskurs 1 startar alltid läsåret med en kick-off med övernattning för att de ska lära känna varandra och sina lärare väl. Programdagar arrangeras varje termin där alla elever inom samma program träffas för en gemensam aktivitet. Detta skapar sammanhållning mellan årskurserna. Kultävlingen är en klasstävling som pågår under dina tre år på skolan. Den vinnande klassen får springa ut först på studenten. Utöver detta firar skolan gemensamma traditioner såsom Halloween, pink and blue day, påskäggsjakt mm.

• På vår skola är omvärlden aldrig långt borta. Vi har en stark internationell prägel där vi satsar mycket på internationella utbyten och samarbeten. Vi utvecklar hela tiden nya projekt för att du som elev skall få möjlighet till nya perspektiv och förstå den värld vi lever i. Vi har ett nära samarbete med två skolor i Tokyo, Japan där våra elever går i skola under två veckor för att uppleva kultur och hur det är att vara elev i Japan. Vi samarbetar med en organisation i Uganda, dit vi åker tillsammans med elever varje år för välgörenhetsarbete och för att öka förståelsen för behovet i ett land som Uganda. Vi har även projekt i Spanien och Frankrike samt nya projekt på gång i Tanzania, Danmark, Finland och Färöarna.

• Vi erbjuder Spanska, Franska, Tyska och Japanska som moderna språk.

• Idrott har våra elever i lokaler på Universitetsallén vid Norrporten arena.

• Vi har schemalagda och lärarledda lektioner varje dag. Dagarnas längd kan variera beroende på program, årskurs och dina egna val av kurser men en normal dag brukar sträcka sig från kl. 8.30–15.50.

• Det är kommunen som tillhandahåller alla elevers busskort och precis som på alla gymnasieskolor i Sundsvall så får alla elever med mer än 6 KM till skolan ett busskort.

• Vi serverar vår lunch i vår egen restaurang. Vi samarbetar med MittGastronomi som lagar all vår mat. Våra elever har flera huvudrätter att välja bland varje dag samt en matig salladsbuffé. Eleverna på skolan väljer själva vilken rätt de vill äta veckan innan via en app. MittGastronomi är ett lokalt företag med fokus på näringsriktig mat som tillagas från bra råvaror.

• Elever på Klara Sundsvall har tillgång en personlig bärbar Cromebook med pekskärm som kan användas på skolan och hemma. Skolan jobbar med Google Classroom i undervisningen. Viktig information för elever och föräldrar finns att tillgå på Schoolsoft.

Om skolan

• Klara Sundsvall är en fristående skola som ägs av AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag. Totalt driver AcadeMedia drygt 140 gymnasieskolor i Sverige.

Vad är en friskola? En friskola drivs av en annan ägare än en kommun eller ett landsting. Alla AcadeMedias friskolor är helt kostnadsfria. Alla har möjlighet att söka till en friskola, oavsett var man är folkbokförd. Ansökan och antagning av elever sker på samma sätt som på en kommunal skola. Friskolan har samma rättigheter och skyldigheter som andra skolor, vilket till exempel innebär att de, bland annat, följer skollagen när det gäller betygssättning.

• Vi finns på Bankgatan 16 nära Esplanaden. Vi hette tidigare Mikael Elias, men har nu slagits samman med Klara gymnasium.

Program och inriktningar

• Ekonomiprogrammet har inriktningarna Ekonomi och Juridik. Naturvetenskapsprogrammet har inriktningarna Naturvetenskap och Naturvetenskap och Samhälle. Samhällsvetenskapsprogrammet har inriktningarna Samhällsvetenskap och Beteendevetenskap.

• På Klara gymnasium Sundsvall finns dessa program: – Ekonomiprogrammet – Naturvetenskapsprogrammet – Samhällsvetenskapsprogrammet Du kan läsa mer om alla programmen här.

Fick du inte svar på din fråga?

Välkommen att kontakta skolans personal.