klara_logo

Intervju med Mathias Stenlund

Mathias Stenlund är tidigare elev på Klara Teoretiska Gymnasium i Sundsvall. Han deltog i ett givande utbyte på Hosei High School i Tokyo, Japan. Idag studerar han på språkvetarprogrammet vid Uppsala Universitet.

 

Vilken nytta har du haft av ditt deltagande?

Den största nyttan jag fick av att vara del av detta projekt var erfarenheten att uppleva en helt annan kultur och att jag var tvungen att anpassa mig till den. Jag tror detta kommer att hjälpa mig då jag planerar på att studera utomlands i framtiden. Även fast att det kanske inte blir i Japan så kommer erfarenheten jag fått av att ha upplevt en annan kultur att hjälpa mig att anpassa mig till en annan. Lite skämtsamt kan man säga att man får som en kraftig men nyttig käftsmäll första gången man upplever något annat än den svenska kulturen.

Vilket är ditt bästa minne från projektet?

Mitt bästa minne från resan till Japan var min vistelse i värdfamiljen då den gav mig en stark inblick i hur en typisk vardag går till i Japan, allt från morgon till kväll. Särskilt intressant för mig var maten de serverade mig och hur formellt de betedde sig vid matbordet med familjen. Det var något som blev lite av en kulturkrock för mig men det är även något jag kommer att ha med mig i resten av mitt liv som en positiv upplevelse.