Intervju med Emil Wennberg

Emil Wennberg är tidigare elev på Klara Teoretiska Gymnasium i Sundsvall. Han deltog i ett utbyte med Kusini Secondary School i Makunduchi, Zanzibar, Tanzania. Idag studerar han till lärare vid Uppsala Universitet.

Vilken nytta har du haft av ditt deltagande?

Jag har haft stor nytta av projektet. Projektet har gjort att jag vuxit som människa och fått en större förståelse för andra kulturer. Att få en sådan inblick i en helt annan kultur är en unik upplevelse som jag alltid kommer att bära med mig. Sedan är projektet något som även gör sig väldigt bra på ett CV. På varje arbetsintervju jag haft efter projektet har de varit intresserade av att höra mer om projektet och vad vi gjorde.

Vilket är ditt bästa minne från projektet?

Jag har många fina minnen av projektet och det är svårt att välja ut ett minne som det bästa. Det som satte sig mest hos mig var människorna som jag mötte via projektet. Vänligheten vi möttes av när vi anlände till Zanzibar kommer jag aldrig att glömma. Lokalborna var oerhört gästvänliga och visade med stolthet upp hur de levde och att få den inblicken var en speciell upplevelse. Kulturskillnaderna var stora men vi blev vänner med flera i byn och kontakten med dem var väldigt bra. Ett specifikt minne som verkligen sticker ut var när jag och några andra ganska spontant besökte en förskola i byn. Att se hur de kämpade med små resurser där de byggde sina egna leksaker och roade sig med dans och sång berörde mig verkligen. Alla barnen var oerhört glada, trevliga och intresserade. Trots att de inte kunde förstå oss var det bara leenden och värme som vi möttes av. De ville visa oss några sånger de lärt sig med passande rörelser och helt plötsligt stod vi i ett slitet klassrum fullt med barn som dansade och sjöng så det ekade i hela lokalen. Det är något jag aldrig kommer att glömma.