Vi vill förändra världen

På KLARA Gymnasium i Sundsvall är omvärlden aldrig långt borta. Vi har en stark internationell prägel som gör att elever kommer i kontakt med kulturer och samhällen från världens alla hörn. Vi vill förändra världen. Vi vill vara med och bidra till att vår värld blir en bättre och snällare värld att leva i. Vi vill att våra elever ska förstå den värld de lever i och den är inte begränsad till Sundsvall eller Sverige. Därför satsar vi mycket på utbyten och samarbeten med exempelvis skolor i andra länder. Det ger eleverna nya perspektiv och det får dem att utvecklas och växa även som människor.

Internationella projekt
De senaste åren har elever från skolan bland annat rest till Tanzania, Frankrike, Spanien och Japan. Resorna har alltid ett tydligt syfte och eleverna vet vad som förväntas av dem. På KLARA pratar vi om skarpa hjärnor och stora hjärtan. De internationella projekten är ett sätt att förvandla ord till handling. För oss är det viktigt att våra elever skapar sig egna förstahands upplevelser och får upptäcka hur de kan bidra till att skapa en bättre värld. På vår vänskola i Tanzania höll de bland annat lektioner för barn och gav dem en bild av omvärlden som de annars inte nås av.

Nu satsar vi på att stärka den internationella prägeln ytterligare. Vi har en förstelärare som jobbar med att identifiera
internationella projekt som kan kopplas till skolans program och elevernas gymnasiearbeten i årskurs 3. I år kommer elever åka till Japan för att titta på skillnader i bland annat matkultur och skolkultur. Elever kommer att åka till Uganda för att studera mänskliga rättigheter, sjukvårdssystemet och miljöpåverkan. Det viktiga är att de internationella utbyten som genomförs bidrar till att utveckla eleverna som personer och bidra till större förståelse för människor i andra delar av världen.

Stå på egna ben
De som åker iväg har ett eget uppdrag som de ska berätta om när de kommer hem. Genom att eleverna föreläser om sina projekt på
skolan kopplar vi äventyret med undervisningen och tar världen rakt in i klassrummet. I alla de fall det går så bor eleverna hos värdfamiljer, det gör att de år stå på egna ben samtidigt som de testar sina språkkunskaper och lär känna kulturen på nära håll.
På KLARA i Sundsvall har vi jobbat så här i flera år och vi ser vad det ger eleverna. De är ofta helt andra människor när de
kommer tillbaka efter en studieresa och det händer att vissa plötsligt bestämt sig för vad de vill jobba med i framtiden, inte helt ovanligt med något som rör internationellt arbete och mänskliga rättigheter.

Klicka för elevintervjuer om några av våra internationella projekt