Klassfoto från studieresa där eleverna står på rad och ler in i kameran.

KLARA Sollentunas studiebesök: IES El Batán på Gran Canaria

I januari 2024 åkte 36 elever från KLARA Sollentuna på en spännande resa till Gran Canaria som en del av Erasmus+ projektet. De sökte IES El Batán, som är en gymnasieskola på ön. Syftet med resan var att utforska och jämföra undervisningsmetoder och miljön.

Eleverna som var med på resan fick i uppgift att analysera likheter och skillnader inom deras specialisering. Eleverna från samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap kollade på det humanistiska aspekterna miljö och jordbruk. 

Vi har träffat Linda och Baran som var två av de eleverna som åkte till Gran Canaria i januari och besökte skolan IES El Batán. De berättar att skolorna har ett samarbete med varann där de fick åka ner till Gran Canaria och sedan kom eleverna och besökte dem i Sollentuna.
– Vi fick en skoluppgift om att kolla in deras hållbara utveckling från vår humanistiska lärare, vi kollade på deras jordbruk och lade märke till alla de bananplantor som fanns, berättar Linda.

Nya perspektiv och relationer

Skolan var i en stor byggnad med elever från 13 års ålder. Klassen de fick träffa läste på liknande sätt som i Sverige men deras program innehöll en bredare mängd kurser och kortare dagar.
– Vi var där för att se hur de hade det i skolan. Det var lite svårt att kommunicera för de pratade spanska och hade svårt för engelska men vi fick vara med på flera aktiviteter och det var kul att se något från ett annat perspektiv, säger Baran.

Linda och Baran berättar om ett starkt ögonblick från resan:
– Alla elever samlades på en stor fotbollsplan vid skolan. Vi satt tillsammans i en ring med FN:s flaggor. Kanarieöarnas premiärminister kom dit för att hålla tal. Det var på spanska så vi förstod inte allt, men det hela var väldigt fint.

Under fem dagar fick eleverna vara med i skolan, delta på ett flertal aktiviteter och besöka stränder och köpcentrum i närheten.
– En av kvällarna var vi med spanjorerna vid en strand och spelade fotboll tillsammans och åkte jetski. Det blev en fin gemenskap mellan alla och vi har kontakt med flera av dem idag, säger Baran.

 

Naturbild över ett berg på Gran Canaria.

Vardag och verklighet - En jämförelse mellan skolorna

Linda och Baran berättar att det var stor skillnad mellan deras skola och den skola de besökte på Gran Canaria. 
– Det var väldigt stor skillnad på lunchen. Där får de betala för sin skolmat och det var inte samma kvalité som för oss i Sverige, säger Linda.

Eleverna lade märke till att de inte använde skolböcker. Istället använde de mycket blanketter och hade längre genomgångar med lärarna. 
– Vi har det väldigt olika, de fick oss att vara tacksamma för det vi har här. 

Erasmus+ projektet innebär att skolorna besöker varandra. I vintras var eleverna från IES El Batán från Gran Canaria och besökte KLARA Sollentuna. De hade fokus på inkludering i form av anpassningar och miljö. 
– De var här när det snöade som mest. De tyckte det var kul men väldigt kallt, vi lärde oss frasen “muy frio”, säger Baran. Spanjorerna fascinerades över skolmaten och att man fick ta så mycket mat man ville, fortsätter Linda.

Eleverna är överens om att det bästa med resan var gemenskapen. 
– Man kommer alla närmre och delar en upplevelse med varann. Vi fick mycket egentid också vilket gjorde att man kunde upptäcka en del på egen hand, berättar Baran.

Nyheter

Se alla nyheter