Klara Teoretiska Gymnasium

Natur och samhälle

Är du nyfiken på samspelet mellan miljö, samhälle och vetenskap? Då ska du välja inriktningen Natur och Samhälle. Här får du utveckla din nyfikenhet, problemlösningsförmåga och ditt analytiska tänkande genom de naturorienterande ämnena men också få en förståelse för hur samhället och världen fungerar.

Den här utbildningen passar dig som vill läsa naturvetenskapliga ämnen men som även intresserar dig för samhällsfrågor. På inriktningen Natur och Samhälle kombineras fysik, kemi och matematik med studier om hur människan samspelar med miljön, samhället och tekniken.Du får också fördjupade kunskaper inom geografi och samhällsvetenskap.

Det tvärvetenskapliga perspektivet ger dig det viktigaste från både naturvetenskapen och samhällsvetenskapen, där till exempel genteknik och den globala uppvärmningen är exempel på frågor som är viktiga ur båda dessa synvinklar. Efter studenten har du en gedigen utbildning i bagaget med bred behörighet för att söka vidare till högre studier och nå ditt mål.

Vi erbjuder följande programfördjupningskurser:

  • Politik och hållbar utveckling, 100p
  • Naturvetenskaplig specialisering, 100p
  • Samhällskunskap 3, 100p

Tänkbara yrken: Läkare, Biolog, Tandläkare, Veterinär

Om programmet

Naturvetenskaps­­­­programmet

Naturvetenskapsprogrammet är ett brett universitetsförberedande program med fokus på naturvetenskap och matematik. Här får du utveckla din nyfikenhet, problemlösningsförmåga och ditt analytiska tänkande. Genom det senaste inom vetenskap får du vara med och hitta lösningar för en bättre framtid.

 

”Jag tycker att KLARA är en skola med bra sammanhållning och på naturlinjen hjälper alla varandra vilket bidrar till den härliga stämningen.” – LINN LOH LINDHOLM, NATUR – NATUR & SAMHÄLLE

Har du en fråga?

Vi hjälper dig

Vill du veta mer om programmet? Kontakta oss, vi hjälper dig mer än gärna. Har du frågor om din ansökan kan du prata med oss eller med din studie- och yrkesvägledare.

Ansökningskod

NANAS

Gymnasiegemensamma ämnenPoäng
Engelska 5100
Engelska 6100
Historia 1b100
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1c100
Matematik 2c100
Matematik 3c100
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1b100
Svenska 1100
Svenska 2100
Svenska 3100
Programgemensamma ämnenPoäng
Biologi 1100
Fysik 1a150
Kemi 1100
Moderna språk100
InriktningsämnenPoäng
Naturvetenskapligt ämne100
Geografi 1100
Samhällskunskap 2100
Fördjupning300
Individuellt val200
Gymnasiearbete100
Summa: 2500