klara_logo

Beteendevetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap passar dig som har ett intresse för hur människan fungerar som individ och i grupp, på lokal och global nivå. Du lär dig om människors beteende och om samspelet mellan våra tankar, känslor och handlingar.

Du får kunskaper i ämnen som psykologi, sociologi och kommunikation. Den här inriktningen passar dig som i framtiden vill arbeta med människor och kanske drömmer om att studera vidare till psykolog, personalvetare eller polis. När dina tre år hos oss är över kommer du vara redo för vidare studier med en bred behörighet till högskolor och universitet.

Vi erbjuder följande programfördjupingskurser:

  • Historia 2a, 100p
  • Humanistisk & samhällsvetenskaplig specialisering, 100p
  • Retorik, 100p

Tänkbara yrken: Psykolog, Statsvetare, Polis, Journalist

I fokus av bilden är en elev med kort brunt hår och en vit skjorta. Bredvid honom sitter en lärare med knappsat hårtofs, hon är i ofokus.
Om programmet

Samhällsvetenskapsprogrammet

På Samhällsvetenskapsprogrammet får du lära dig hur individen och samhället samspelar och hur människors livsvillkor har förändrats över tid. Programmet ger dig full behörighet till universitet och högskola, samtidigt får du en förståelse för individens möjligheter att kunna påverka både sitt liv och sin omvärld mot en hållbar framtid. Efter studenten har du en bred behörighet till högskolor och universitet.

”Programmet passar mig eftersom jag är intresserad av hur vårt samhälle är uppbyggt och hur människor fungerar i olika sociala sammanhang. ELIN ERIKSSON, SAMHÄLL – BETEENDEVETENSKAP

Har du en fråga?

Vi hjälper dig

Vill du veta mer om programmet? Du hittar kontaktuppgifter till alla på skolan under kontakter, hör av dig så hjälper dig. Har du frågor om din ansökan kan du prata med oss eller med din studie- och yrkesvägledare.

Ansökningskod

SABET

Gymnasiegemensamma ämnen Poäng
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1b 100
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1b 100
Matematik 2b 100
Naturkunskap 1b 100
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1b 100
Svenska 1 100
Svenska 2 100
Svenska 3 100
Programgemensamma ämnen Poäng
Filosofi 1 50
Moderna språk 200
Psykologi 1 50
Inriktningsämnen Poäng
Ledarskap och organisation 100
Kommunikation 100
Psykologi 2a 50
Samhällskunskap 2 100
Sociologi 100
Poäng
Fördjupning 300
Individuellt val 200
Gymnasiearbete 100
Summa: 2500