Klara Teoretiska Gymnasium

Beteendevetenskap

Är du intresserad av hur människor fungerar och hur vårt samhälle är uppbyggt? Vill du förstå varför människor beter sig på olika sätt, se samband och bakgrund till människors reaktioner och handlingar? Då är det här rätt inriktning för dig.

Att läsa Beteendevetenskap passar dig som vill arbeta med människor i framtiden och som har ett intresse för att förstå hur människan fungerar och agerar, som individ, i grupp, på lokal samt global nivå. Kanske drömmer du om att studera vidare till psykolog, personalvetare eller polis?

Inriktningen ger dig goda kunskaper i ämnen som psykologi, sociologi och pedagogik där vi studerar samspel mellan kön, åldrar och individer av olika samhällsbakgrund. Du lär dig om människors beteende och om samspelet mellan våra tankar, känslor och handlingar. Under utbildningen blandar vi teori med praktiska inslag som fältstudier och projektarbeten. Vi arbetar med mänskliga rättigheter och diskuterar hur du som person är en del av samhället.

Vi erbjuder följande programfördjupingskurser:

  • Historia 2a, 100p
  • Humanistisk & samhällsvetenskaplig specialisering, 100p
  • Engelska 7, 100p

Tänkbara yrken: Psykolog, Statsvetare, Polis, Journalist

I fokus av bilden är en elev med kort brunt hår och en vit skjorta. Bredvid honom sitter en lärare med knappsat hårtofs, hon är i ofokus.
Om programmet

Samhällsvetenskapsprogrammet

På Samhällsvetenskapsprogrammet får du lära dig hur individen och samhället samspelar och hur människors livsvillkor har förändrats över tid. Programmet ger dig full behörighet till universitet och högskola, samtidigt får du en förståelse för individens möjligheter att kunna påverka både sitt liv och sin omvärld mot en hållbar framtid. Efter studenten har du en bred behörighet till högskolor och universitet.

”Programmet passar mig eftersom jag är intresserad av hur vårt samhälle är uppbyggt och hur människor fungerar i olika sociala sammanhang. ELIN ERIKSSON, SAMHÄLL – BETEENDEVETENSKAP

Har du en fråga?

Vi hjälper dig

Vill du veta mer om programmet? Du hittar kontaktuppgifter till alla på skolan under kontakter, hör av dig så hjälper dig. Har du frågor om din ansökan kan du prata med oss eller med din studie- och yrkesvägledare.

Ansökningskod

SABET

Gymnasiegemensamma ämnenPoäng
Engelska 5100
Engelska 6100
Historia 1b100
Idrott och hälsa 1100
Matematik 1b100
Matematik 2b100
Naturkunskap 1b100
Religionskunskap 150
Samhällskunskap 1b100
Svenska 1100
Svenska 2100
Svenska 3100
Programgemensamma ämnenPoäng
Filosofi 150
Moderna språk200
Psykologi 150
InriktningsämnenPoäng
Ledarskap och organisation100
Kommunikation100
Psykologi 2a50
Samhällskunskap 2100
Sociologi100
Poäng
Fördjupning300
Individuellt val200
Gymnasiearbete100
Summa: 2500