Carl Lobell, Alexandar Kauttu och klasskompisarna på samhällsprogrammet vann en nationell EU-tävling och fick avsluta gymnasietiden med en resa till Strasbourg.
Klara Malmö satsar vidare på internationaliseringsarbetet.

Ju mer eleverna satte sig in i arbetet kring EU-tävlingen, desto mer väcktes intresset. Några gjorde en hemsida, andra spelade in en podd, snart flödade det in information om unionens historia, valutan, Schengen-avtalet, Brexit och aktuella ämnen inför EU-valet våren 2019. Innehållet blev så bra att klassen vann hela tävlingen och belönades med en resa till Strasbourg tillsammans med 500 andra vinnare från ett 20-tal länder.
– När vi fick veta att vi hade vunnit jublades det rejält i klassrummet. Det är en sådan ära att få representera Sverige i ett sådant här sammanhang. Så nära landslaget man kan komma, säger Alexander Kauttu.

De hyllar läraren Gustav Grytzells initiativ och hur han lyckades motivera alla till att prestera ett så konkurrenskraftigt material till hemsidan.
– Vi har lärt oss hur mycket som helst om EU under arbetets gång, I och med EU:s öppna gränser, att det är så enkelt att resa och plugga utomlands tror jag att jag kommer försöka ta någon kurs i Berlin, Köpenhamn eller någon annan skön storstad. Arbetet med tävlingen har definitivt fått upp ögonen för andra EU-länder och väckt en lust att prova på att bo och läsa i ett annat europeiskt land, säger Carl Lobell.

Klara Malmö är idag en EU-parlamentskola och dessutom ansökte de nyligen om att få bli en Amnesty-skola.
– Vi har väldigt engagerade lärare på skolan som har roddat i det själva. Vi får material av Amnesty, olika temautbildningar som de hjälper till att hålla i. Det känns väldigt roligt, vi har hittat ett koncept som stämmer på pricken med vilken slags skola vi vill vara. En liten skola där gemenskapen på skolan är stor, säger skolans rektor, Madeleine Fils.

Inför hösten flyttar skolan in i nya fräscha lokaler i närheten av Malmös centralstation, något som alla ser fram emot.
– Det har hänt mycket roligt sedan vi bytte från Hermods och blev en del av Klara-gruppen. Framförallt tycker jag att vi har kommit långt i internationaliseringsarbetet på skolan och det är viktigt för oss. Vi är en skola i Malmö och har en härlig blandning av nationaliteter bland våra elever. Det känns som en modern och viktig satsning.