Nina Dereban är elev på Klara Teoretiska Gymnasium. Här ger hon dig sina bästa tips på hur du ska tänka när du söker till gymnasiet.

För en del är det en stor utmaning att söka till gymnasiet, för andra en självklarhet. Det kan vara skönt att veta att alla har olika inställningar och att de flesta faktiskt inte vet vad de vill bli eller göra efter studenten. Kanske vet du redan nu att du vill studera vidare eller så har du inte riktigt bestämt dig än. Ingen kunskap eller erfarenhet är onödig, och du kan alltid välja att byta bana längre fram i livet.

Det viktigaste när du ska välja gymnasieprogram är att verkligen känna efter vad du tycker är roligt och vad du är bra på. Tänk igenom vad du skulle vilja göra om några år, vad som intresserar och inspirerar dig. Om du läser något du tycker är kul blir det lätt att hålla ambitionen uppe och få bra resultat.

På Klara Teoretiska Gymnasium har vi en ambitiös och motiverad studiemiljö och lärarna är duktiga på att berätta för oss hur vi ligger till. Då blir det lättare att veta vad som krävs av dig för att du ska uppnå målen. Vi får också tips och råd om hur vi ska lägga upp studierna för att klara av lite tuffare perioder på ett bra sätt.

Men din tid på gymnasiet ska ju också vara mer än bara plugg. Du kommer att få många nya vänner och minnen. Jag har haft så många fina stunder på gymnasiet som kommer att stanna kvar i hjärtat för resten livet.