I konkurrens med skolor från hela Sverige stod Klara Sundsvall som en av vinnarna i UNICEFs insamlingskampanj ”Operation dagsverke”. Genom skolans insamlingskampanj till UNICEFs utbildningsprogram i Albanien och Klara Sundsvall vann kategorin ”Bästa kreativa initiativ”. Vi har pratat med Linda Fisher, rektor på skolan om vinsten.

Hur kändes det att vinna och vad betyder det för skolan?
– Det var så klart fantastiskt roligt att vinna. Vi är så otroligt stolta över våra elever och deras engagemang för andra människors rättigheter. Det gör en alldeles varm i hjärtat! Det är precis sådana samhällsmedborgare som vi behöver och vill lämna över världen till i framtiden. De kommer att göra skillnad!
För skolan betyder det så klart massor, både att få känna att det vi gör bidrar och gör skillnad men också att vi får ett kvitto på vikten av vårt engagemang för globala frågor och mänskliga rättigheter. Det bidrar till att vi vill utveckla och göra fler saker som kan göra skillnad för världen!

I motiveringen till vinsten stod det att ni genomfört olika kreativa initiativ som effektivt bidragit till insamlingen – vilka kanaler har ni använt?
– Många valde just att jobba med sociala medier för insamlingen. Eleverna har bland annat haft utlottning via Instagram av prylar som de varit runt och fått sponsrat av olika företag. De har även spridit kunskap och delat insamlingssidor via sina egna social medier. De har skapat egna produkter som de marknadsfört via sociala medier och sålt till förmån för insamlingen. Det vinnande bidraget var en låt som eleverna skrivit om kring insamlingen och vikten av att skänka pengar där de även spelat in en musikvideo som de spred på Youtube och andra sociala medier.

Varför engagerade ni er i tävlingen?
– Vi har ett stort engagemang i frågor kring mänskliga rättigheter och att försöka göra världen till en lite bättre och snällare värld att leva i. Vi jobbar mycket med att skapa förutsättningar för våra elever att kunna göra skillnad och förstå att det är viktigt att vi alla är med och engagerar oss och påverkar på ett positivt sätt. Vi är en certifierad FN-skola utifrån vårt arbete och engagemang kring globala frågor. Det är en profil på skolan och vi är den enda certifierade FN-skolan i Sundsvall och en av 39 i hela Sverige. Jag som rektor har ett stort engagemang kring dessa frågor och vill gärna att alla får känna glädje och stolthet i att engagera sig för att göra livet bättre för alla människor. Vi jobbar under hela läsåret med FNs globala mål, både i och utanför undervisningen. Vi fokuserar på olika mål under olika perioder på läsåret och när vi skulle fokusera på mål nr 4- God utbildning för alla – så kändes det som ett självklart val att engagera oss i Operation dagsverke och göra skillnad för barn och deras skolgång i Albanien vilket var vad insamlingen gick till i år. Alla på skolan var engagerade i detta. Alla klasser gjorde en egen plan för hur de vill engagera sig för att samla in pengar samt att de genomförde den.

Varför är det viktigt att sprida UNICEFS budskap om barns rättigheter?
– Precis som med FNs globala mål så är barns rättigheter och arbetet med att säkerställa likvärdiga rättigheter kring utbildning mm ett ansvar som vilar på oss alla. Det är viktigt att vi som har möjlighet att bidra och göra skillnad gör det, det är vår skyldighet. Det är också lika viktigt att vi sprider kunskap och fakta kring dessa frågor för att få fler att engagera sig och det är ett utmärkt tillfälle och möjlighet att göra det i samarbete med Unicef.