Piotr läser första året på Ekonomiprogrammet på KLARA. Nedan delar han med sig av sina tankar kring sitt gymnasieval och vikten av att välja ett program som man har ett intresse för. 

Stort intresse för siffror
Inför gymnasievalet i årskurs 9 ställde jag mig själv frågan – vilka ämnen gillar jag och vilka är jag bra på? Jag insåg rätt så fort att jag har ett stort intresse för siffror och att jag gillar matte, så det kändes självklart för mig att välja Ekonomiprogrammet. 

En liten och lugn skola
Att jag valde just KLARA var mycket på grund av att jag hört att det är en bra sammanhållning och gemenskap på skolan och att lärarna är väldigt engagerade i sina elever. Nu när jag väl går här tycker jag dessutom att det är en liten och lugn skola, vilket passar mig perfekt.

Blir förberedd inför framtiden
Jag upplever att jag lär mig något nytt varje lektion och att jag verkligen utvecklar mina kunskaper inom ekonomi. Kursen Privatjurdik känns extra användbar, där har jag fått lära mig mycket om hur jag ser över min egen ekonomi, exempelvis kring sparande och mina egna utgifter. Samtidigt som jag har fått lära mig mycket om hur man skapar ett välfungerande företag i kursen Företagsekonomi. Jag gillar att alla kurser är sammanhängande och känns relevanta. 

Jag känner att jag kommer ha nytta av alla kurser jag läser och att jag blir väl förberedd inför framtiden, när man ska plugga vidare till exempel. Ska man läsa Ekonomiprogrammet är det en fördel om man har ett intresse sedan tidigare för siffror och att man har lite tålamod. Ibland behöver man testa flera gånger innan man kommer fram till rätt svar eller lösning. Det allra viktigaste är att välja ett program man gillar och har ett intresse för. 

Lärarna är viktiga
Det är viktigt för mig att det först och främst är en bra skola och att man lär sig mycket. Lärarna är viktiga, på KLARA upplever jag att lärarna är engagerade och verkligen vill att man ska lyckas. 

Plugga vidare
Jag vill gärna läsa vidare på högskolan, antingen i Stockholm eller i London. Helst någonting inom ekonomi. Jag har vetat rätt länge att det är ekonomi jag vill hålla på med. I årskurs 8 fick vi praktisera och jag gick till ett företag och frågade om jag fick praoa på deras ekonomiavdelning, de hade aldrig haft praoelever tidigare, men de tog in mig och jag fick lära mig massor. Jag fick lära mig mycket om hur det är att arbeta som ekonom och det var väldigt spännande och roligt. Därför har jag valt att gå vidare inom ekonomi även på gymnasiet.

Här kan du läsa mer om Ekonomiprogrammet på KLARA Malmö