”Jag är här för elevernas skull, inte tvärtom”, säger årets gymnasielärare Björn Grönqvist. Historia- och samhällsläraren Björn kammade hem priset som årets gymnasielärare på Lärargalan, ett pris som han nominerats till av eleverna på Klara Teoretiska Gymnasium i Karlstad.

Nominerad av eleverna

Det känns roligt, framförallt att eleverna har nominerat en. Det ger en positiv energi till att fortsätta vara en bra lärare, säger Björn.

Björn menar att struktur och tydlighet är grunden till framgångsrik pedagogik.

Har man inte det så tror jag att man tappar eleverna oavsett hur bra man är, säger Björn. Han tror även att engagemang och ett genuint intresse för eleverna och deras studier är viktigt.

Den största utmaningen

Vidare menar han att det är viktigt att se eleverna på individnivå för att kunna hjälpa alla oavsett förutsättningar. Just det ser Björn som en av de största utmaningarna i rollen som lärare:

Vissa elever har precis klarat av grundskolan, medan andra har högsta betyg i alla ämnen.

Därför menar Björn att det är viktigt att stimulera båda grupperna – något som kräver olika verktyg och att man anpassar uppgifterna efter eleverna.

Det är minst lika viktigt att involvera eleverna och ställa frågorna, som vad de tycker är bra och mindre bra. De har väldigt ofta bra synpunkter. Jag är här för elevernas skull, inte tvärtom.

Motiveringen till årets gymnasielärare Lärargalan 2019

”Du lär ut på ett sätt som engagerar även de som inte är så motiverade. Vilket är beundransvärt. Samtidigt hjälper du dem som har det lätt för sig att pusha sig längre. Du ser alla som individer och hjälper oss att nå dit vi vill. Du försöker alltid att inspirera oss att prestera vårt bästa och väcka vårt intresse med superbra genomgångar och diskussioner. Du är en stor förebild som vill att varje människa ska få samma förutsättningar till en bra skolgång”.

Källa: Lärargalan

Årets gymnasielärare

Vill du veta mer om KLARA Karlstad? Besök oss på öppet hus!