Björn Grönqvist, lärare på Klara Teoretiska Gymnasium i Karlstad, korades till årets gymnasielärare på Lärargalan 2019. Björn fick ta emot priset av utbildningsminister Anna Ekström under galakvällen som sändes av SVT.

Till vardags är Björn Grönqvist historie- och samhällslärare på Klara Teoretiska Gymnasium i Karlstad.

– Det känns overkligt att just jag av alla tusentals gymnasielärare uppmärksammas på det här sättet. Det är otroligt hedrande, säger Björn Grönqvist.

Inför Lärargalan får Sveriges elever möjligheten att nominera sina favoritlärare till olika priser. Genom att uppmärksamma skickliga lärare vill Lärargalan inspirera och lyfta uppskattade och duktiga lärare. Målsättningen är att skapa förebilder inom yrket som samhället kan inspireras av. Under 2019 nominerade fler än 30 000 elever sin favoritlärare till galan. En jury utser vinnarna genom att analysera elevernas nomineringar.

Motiveringen till årets gymnasielärare Lärargalan 2019.

“Du lär ut på ett sätt som engagerar även de som inte är så motiverade. Vilket är beundransvärt. Samtidigt hjälper du dem som har det lätt för sig att pusha sig längre. Du ser alla som individer och hjälper oss att nå dit vi vill. Du försöker alltid att inspirera oss att prestera vårt bästa och väcka vårt intresse med superbra genomgångar och diskussioner. Du är en stor förebild som vill att varje människa ska få samma förutsättningar till en bra skolgång”.