Intervju med Sofia Hjert

Sofia Hjert är en före detta elev på Klara Teoretiska Gymnasium i Karlstad. Under sina tre år på vår gymnasieskola åkte hon på en utlandsresa till Afrika med My Afrika Volunteers.

VAD VAR DET BÄSTA MED AFRIKARESAN? – Det är svårt att sätta ord på, det var helt fantastiskt. Vi fick dyka rakt in i en annorlunda kultur och träffa alla glada människor med helt andra förutsättningar än vi.

VILKA VAR NI SOM ÅKTE? – Vi var 13 elever från olika program och tre lärare. Vi fick skriva en ansökan och sedan gjordes ett urval.

VAD GJORDE NI? – Syftet med resan var bland annat att uppleva s.k. ansvarsfull turism och föreläsa om det vid hemkomst. I Uganda åkte vi på safari på savannen och såg the big five, i regnskogen hälsade vi på schimpanser, båttur på Nilen och vandring längs ett vattenfall. Pengarna vi lade på dessa aktiviteter går tillbaka till samhället, till vattenrening, vattenreservoarer och utbildning i hygien och hälsa. – I Rwanda besökte vi bergsgorillor och guldapor och vandrade uppför en vulkan. Där används pengarna till att bygga vägar och bevara naturresurser mot att vi får se vilda djur i reservaten. Turismen är otroligt viktig och står för 35 procent av exportinkomsterna.

SKÄNKTE NI KLÄDER OCKSÅ? Ja, vi hade med oss resväskor med kläder som vi gallrat ut hemma. De gick genom vår systerorganisation i Uganda, My Afrika Volunteers, till behövande i byar på landsbygden. Vi jobbade även på sjukhus och med kvinnor på landsbygden.