I höst ska ditt barn börja på gymnasiet. Kanske väcker det tankar om hur fort tiden går, hur du själv tänkte kring ditt gymnasieval eller vilken utbildning som ger ditt barn bäst förutsättningar inför framtiden. Nu har det ordinarie valet stängt och det är dags för omvalet, där eleverna har möjlighet att ändra i sitt val. Kanske är man osäker på rangordningen av valen, kanske vill man lägga till fler skolor. Oavsett om valet är självklart eller inte för ditt barn kan det vara svårt att veta hur man som förälder ska tänka. Hur mycket ska man tycka till?

Vi frågade våra elever på Klara om hur man som förälder ska tänka inför sitt barns gymnasieval. Innan de valde vår skola har de varit på öppna hus och varit “elev för en dag” och jämfört olika skolor och utbildningar. De vet precis hur ditt barn tänkte och hur de vill att föräldrar ska tänka. Vi har samlat deras fem bästa tips.

1. Stötta! 
Stötta ditt barn i hens val och vad hen vill göra. Visa att du är intresserad!

2. Pressa inte. 
Pressa inte ditt barn att välja något hen inte vill välja, även om du vill väl.

3. Det är ok att välja fel. 
Kom ihåg att gymnasievalet inte är ditt barns viktigaste val i livet. Det är okej att välja fel och känna att man vill byta. Är ditt barn osäker på sitt val är omvalsperioden ett bra tillfälle att gå på fler öppna hus eller prova-på-dagar.

4. Låt ditt barn välja. 
Uppmuntra gärna men kom ihåg att det är inte du som förälder som ska göra valet. Lyssna på vad ditt barn har att säga och välj inte åt hen.

5. Engagera dig i ditt barns gymnasieval. 
Se till att ditt barn väljer skola av rätt anledningar och sök information om skolorna hen väljer mellan. Följ med på öppet hus, var aktiv och ställ frågor, speciellt om ditt barn själv inte vågar fråga.