Oskar på besök i EUs huvudkontor

Oskar berättar om Erasmusklubben

Oskar går årskurs tre på KLARA Vallgatan och har varit medlem i skolans Erasmusklubb sedan han började på skolan. Här berättar han mer om vad de gör och vilka resor han fått varit med på.

Vilken program och årskurs går du i?

– Jag går årskurs 3 på Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap vilket passar mig bra eftersom jag inte vet vad jag vill jobba med i framtiden. Jag tycker de flesta ämnena i skolan är intressanta men framförallt gillar jag samhällsvetenskap. Jag gillar att skolan har ett så tydligt fokus på de globala målen, politik och hållbarhetsutveckling och det genomsyrar verkligen hela utbildningen.

Berätta om Erasmusklubben, vad innebär det att vara med där?

– Det är en klubb där man får möjlighet att resa utomlands, uppleva nya kulturer och se hur andra i ens ålder bor och vad de gör på dagarna i skolan och på fritiden. Det är väldigt roligt att vara med i klubben och man träffar många nya vänner både på skolan och utomlands på resorna.

– Vi tar också emot och visar upp hur vi har det här i Göteborg. Jag känner att jag lär mig mer om Göteborg när jag visar upp staden även om jag redan bor här. Under mina tre år i Erasmusklubben känner jag att jag har växt mycket som person genom att få åka iväg på resor och vara värdfamilj för andra!

Vilka resor har du gjort med Erasmusklubben?

– På den första resan jag var med på åkte vi till Longwy i Frankrike som ligger nära den belgiska gränsen. Jag kom väldigt bra överens med honom som jag bodde hos. Som person är jag inte så utåtriktad egentligen men jag kände verkligen hur jag växte som person under den här resan.
– Under veckan som jag var där åkte vi bland annat över till Belgien och Bryssel och fick spana in EUs kontor. Vi fick gå in i lokalerna och vi lärde oss väldigt mycket nytt om EU genom att vara där. Min andra resa gick till Hannover i Tyskland. Det var intressant att se kontrasterna mellan Tyskland och Frankrike som länder. Tyskland är mer likt Sverige kulturellt, man märkte bland annat av det när man åt frukost.
Det roligaste med resan till Hannover var att vi fick gå på alla stora julmarknader som fanns i staden.

Har du något favoritminne från någon av resorna?

– Det starkaste minnet jag har är från när vi besökte EUs huvudkontor i Bryssel. Det var väldigt lärorikt och kul att se. Sedan är det kul att ha träffat alla internationella studenter som man umgås konstant med i flera dagar.

Vad har Erasmusklubben inplanerat i framtiden?

– Om några veckor kommer Elias som jag bodde hos i Tyskland på besök. Då ska jag vara värdfamilj för honom. Sedan kommer ett gäng från Norge som Erasmusklubben ska besöka i höst. Att vara värdfamilj för Elias blir det sista jag gör innan jag ska ta studenten.

Har du fortfarande kontakt med dina värdfamiljer?

– Jag har kontakt med dem lite då och då. Vi pratar inte varje dag men vi hörs då och då. Har jag vägarna förbi kommer vi säkert träffas igen, till exempel om jag skulle bila genom Tyskland. Det är kul att ha kontakter överallt i världen!

Vad vill du göra efter studenten?

– Efter studenten vill jag nog läsa tekniskt basår för att bredda mina möjligheter för framtiden ännu mer och sedan vill jag nog jobba ett år. När vi var i Bryssel pratade vi om att man kan göra EU-praktik där, det är något som också låter väldigt spännande!

Nyheter

  • Oskar berättar Erasmusklubben

    Oskar har varit medlem i skolans Erasmusklubb sedan årskurs 1. Här berättar han mer om vad de gör och vilka resor han fått varit med på.

    • Erasmusklubben
    Oskar på besök i EUs huvudkontor
Se alla nyheter