– Vinsten kom som en överraskning. Jag ser förstås fram emot att få resa till Bryssel i april, säger Tess Linghoff, som läser år 2 på Naturprogrammet på Klara Teoretiska Gymnasium.

Tess Linghoff, från Klara Göteborg Postgatan deltog hösten 2019 i EU-kommissionens översättningstävling Juvenes Translatores. Av totalt 3116 deltagande utsågs 28 vinnare av kommissionens översättare. Tess Linghoff blev vinnare från Sverige och i april åker hon till Bryssel för att ta emot sin utmärkelse och för att träffa de andra pristagarna.

– För oss känns det alltid fantastiskt när våra duktiga elever lyckas och blir uppmärksammade. Våra lärare är duktiga på att hitta forum där våra elever får visa sina kunskaper, säger Jennie Arpfjord, rektor på Klara Teoretiska Gymnasium Göteborg Postgatan.

EU-kommisionens översättningstävling Juvenes Translatores

Årets tema för de texter som deltagarna fick översätta var vad unga kan göra för att vara med och forma framtidens EU. Kommissionens översättare valde ut vinnarna bland 3 116 deltagare från skolor i hela EU.

Målet med Juvenes Translatores är att främja språkinlärning i skolorna och ge ungdomarna en inblick i hur det är att arbeta som översättare. Tävlingen riktar sig till 17-åriga gymnasieelever och äger rum samtidigt på alla utvalda skolor i EU.

Källa: Europeiska kommisionen

Elev på Klara ler glatt och håller i en bukett med blommor

Här kan du läsa mer