Vi träffade Oscar Walander Wettergren som går Samhällsprogrammet på KLARA Göteborg Postgatan för att höra vad han tycker om skolan och studierna. Han delade med sig av sina framtidsdrömmar och de bästa tipsen för dig som ska börja gymnasiet.

Varför just KLARA Postgatan?
KLARA Postgatan har en väldigt bra gemenskap och skön stämning som jag tyckte om. Dessutom blir man väldigt bra förberedd för vidare studier och livet i allmänhet genom att studera här.

Varför just Samhällsvetenskapsprogrammet?
Jag valde Samhällsvetenskapsprogrammet främst eftersom jag är intresserad av ämnena på programmet. Det är också ett program som ger mig en bra och bred utbildning som gör att jag har många möjligheter för vidare studier efter gymnasiet.

Vad är det bästa med programmet?
Att vi får jobba med projekt som är på riktigt och inte bara påhittade. På engelska skrev vi till exempel ett formellt brev på engelska som skickades till presidenten i Sydafrika för att uppmärksamma att de inte följde de mänskliga rättigheterna.

På vilka sätt utbildar programmet dig för framtiden?
Programmet är väldigt brett vilket ger mig många möjligheter i framtiden. Vi studerar på ett liknande sätt som på universitetet vilket ger en mycket bra förberedelse inför att studera vidare om man vill det.

Kan du ge exempel på ett projekt ni har arbetat med som du haft stor nytta av i praktiken?
Ett projekt som jag tyckte var väldigt givande är samarbetet med en förening på en skola som heter Power Womens Vänner. Då samlade vi in pengar till framförallt kvinnor i Kibera, ett slumområde i Kenyas huvudstad Nairobi. Det tyckte jag var väldigt givande och det kändes verkligen som ett meningsfullt arbete.

Vad utmärker lärarna på skolan?
De är väldigt engagerade och bryr sig verkligen om att vi ska lära oss. Det märks att de gillar sitt jobb. De är inte bara lärare utan också en del av gemenskapen som finns på skolan.

Hur skulle du beskriva stämningen på skolan?
Det är en av de bästa sakerna med skolan, eftersom den är så familjär blir allting annat så mycket bättre. En stor fördel är också att det inte bara är familjärt bland eleverna utan även med lärarna.

Vad är viktigt för dig i skolan?
Att få en bra utbildning och grund till att senare komma ut i arbetslivet. Jag tycker också att det är viktigt att känna att arbetet jag lägger ner i studierna är meningsfullt och det, kanske inte alltid men oftast, känns roligt.

Vad vill du göra efter gymnasiet?
Då vill jag resa. En av mina drömmar är att bo i Italien under en längre period.

Avslutningsvis, vad är dina tre bästa tips till en som ska börja gymnasiet?

– Välj ett program som du tycker känns roligt och spännande.

– Tänk inte så mycket på vad andra väljer utan gå efter det som känns bra för just dig.

– Fråga! Fråga någon som går eller har gått på skolan vad de tycker om just den skolan eller programmet. Det hjälpte mig när jag skulle söka till gymnasiet.